Goede resultaten PvdA voor een sterk en sociaal Deventer bij Voorjaarsnota

Door Sam Hoogenberg op 15 juli 2023

Bij de jaarlijkse behandeling van de gemeentelijke voorjaarsnota bespreekt de gemeenteraad de plannen van het college van B&W voor het komend jaar. Deze plannen komen o.a. voort uit het bestuursakkoord Dichtbij, Bevlogen en Dichtbij uit juni 2022. Hiermee wordt de basis gelegd voor de begroting voor 2024 die de gemeenteraad in november bespreekt. Bij de behandeling op woe. 12 juli jl. diende de PvdA-fractie succesvol verschillende voorstellen in die daardoor meegenomen worden in de voorbereiding op die begroting. Alle PvdA-voorstellen kregen een meerderheid. PvdA-fractievoorzitter Caroline Leget gaf een algemene beschouwing en lichtte de PvdA-voorstellen kort toe. Lees hieronder haar spreektekst.

Algemene beschouwing door PvdA-fractievoorzitter Caroline Leget
(Gesproken woord geldt)

Voorzitter,

Voor ons ligt de Voorjaarsnota, het startpunt van een nieuw begrotingsjaar en van de jaren die daarop volgen, waarbij we met vertrouwen voortvaren op de goede ambities uit het bestuursakkoord Dichtbij, Betrokken en Bevlogen.

Het is fijn dat we een financieel gezonde gemeente zijn en dat we ook reserves op kunnen bouwen voor de onzekere jaren die nog komen.

Maar, als fractie van de PvdA hebben we ons ook de vraag gesteld wat deze reserves betekenen voor mensen die juist nu een extra steuntje in de rug nodig hebben. Juist nu we zo de wind in de zeilen hebben.

Hoe zorgen we ervoor dat echt iedereen mee kan doen en niemand buiten de boot valt? Hoe kunnen we tegemoetkomen aan die mensen die financiële zorgen hebben? Want nog altijd is bij hun te vaak de basis niet op orde. We hebben gekeken naar voorzieningen in de wijken, buurten en dorpen. Én hoe we vanuit het uitgangspunt van solidariteit, samen, met verduurzaming aan de slag kunnen gaan.

De visie van de PvdA is om samen aan een gemeente en aan een gemeenschap te bouwen… en daarbij ondersteuning te bieden waar dat nodig is.., om zo eerlijke kansen te creëren. We zien in de voorjaarsnota terug dat hierin zeker concrete stappen worden gezet.

Echter, op basis van onze gesprekken met de mensen in de wijken, de buurten en de dorpen, op basis van hetgeen we om ons heen zien en horen, willen we op een aantal punten toch nog een tandje bijzetten. Daar waar we denken dat het nog beter kan. Binnen de financiële ruimte die er is, hebben we gekeken naar hoe we binnen onze mogelijkheden nog beter aan kunnen sluiten bij hetgeen er in onze gemeente speelt.

Want we blijven dat wàt we doen – en de wáárde die dat heeft – toetsen aan wat dit in de praktijk daadwerkelijk voor mensen betekent. Alleen zo kunnen we een goede afweging maken in de besluiten die we nemen.

Voorzitter,

We dienen daarom vandaag een aantal voorstellen in de vorm van moties in – waarbij we ervan overtuigd zijn – dat deze een hieraan goede bijdrage leveren:

Het gaat dan om de volgende voorstellen:

Om mee te kunnen blijven doen:

Voor duurzaamheid en solidariteit:

Jongeren en beweging:

Bij onze eventuele steun voor ingebrachte amendementen of moties van andere partijen zullen we steeds een eerlijke afweging van belangen maken.

We hopen op goede debatten vandaag en dat we met elkaar in openheid een bijdrage leveren voor de mensen die wonen en verblijven in onze mooie gemeente Deventer.

Dank u wel voorzitter.

 

Sam Hoogenberg

Sam Hoogenberg

Over Sam: Ik ben Sam Hoogenberg, student geschiedenis en geboren en getogen Deventenaar. Naast mijn studie doe ik bestuurswerk bij de stichting Terug naar Westerbork en heb ik de zesde plaats op de kieslijst toegewezen gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat we met een rode koers Deventer de komende jaren nóg mooier kunnen maken Wordt gelukkig van:

Meer over Sam Hoogenberg