Extra ondersteuning minima: individuele inkomenstoeslag

Door Tanja Eekhuis op 22 juli 2023

De gemeenteraad is met een zeer ruime meerderheid akkoord gegaan met een voorstel van de PvdA-fractie om inwoners die op of onder het sociaal minimum zitten te voorzien van extra financiële ondersteuning. Dat kan via de individuele inkomenstoeslag (IIT) waarbij mensen met die een inkomen hebben tot bijstandsniveau een extra toeslag kunnen ontvangen, als zij een aantal jaren op of onder dit inkomen zitten.

Door het voorstel van de PvdA wordt deze termijn nu drie jaar, waardoor mensen weer eerder in aanmerking kunnen komen voor deze toeslag. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kan men tussen de 300 en 500 euro ontvangen. Mensen kunnen dit geld naar eigen inzicht besteden bijvoorbeeld aan rekeningen of om noodzakelijke spullen aan te schaffen.

Deze toeslag is volgens de PvdA hard nodig omdat het tijden met extreme prijsstijgingen zijn geweest. Niet alleen de boodschappen zijn fors duurder geworden maar ook gas en stroom kenden forse toenames in prijs. Dat is voor veel huishoudens een extra probleem, terwijl een deel het al zeer moeilijk had. 

Het college van B&W adviseerde positief op het voorstel en gaf aan het in de komende gemeentelijke begroting voor 2024 te zullen verwerken en in kaart te brengen hoe dit daarna financieel mogelijk gemaakt kan worden. De raad behandelt die begroting in november.

PvdA-raadslid Tanja Eekhuis: “Recent heeft de landelijke Commissie Sociaal Minimum vastgesteld dat in Nederland het minimum inkomen te laag is om van rond te komen. De commissie heeft het kabinet opgeroepen om met Prinsjesdag extra geld vrij te maken voor de laagste inkomens. Lokaal is hiermee met dit voorstel al een start gemaakt.”

Naast de verkorting van de termijn voor de IIT van 5 naar 3 jaar voor komend jaar heeft de fractie het college opgeroepen om te onderzoeken in hoeverre het aanvragen van deze toeslag (deels) ook geautomatiseerd kan worden, zodat dit eenvoudiger wordt voor aanvragers. Ook wil de fractie dat er gekeken wordt wat het vraagt en of het mogelijk is om de huidige grens van 100% bijstandsniveau naar 120% te verhogen. Het college zal hier later nog op terugkomen bij de raad.

Tanja Eekhuis

Tanja Eekhuis

Over Tanja: Ik ben Tanja Eekhuis, in 2023 word ik 55 jaar oud en heb ik al 35 jaar een relatie met de vader van onze 3 kinderen. Zij zijn mijn basis. Ik heb gewerkt als Grafisch Technicus, als vrijwillig coach i.s.m. het Sociale Team en was lang 1 van de Bijdehandjes (kinderclub). Wordt gelukkig

Meer over Tanja Eekhuis