PvdA-fractie Deventer: terugblik op 2022

Door Fractie op 26 januari 2023

Voor de PvdA-fractie Deventer was 2022 een jaar vol frisse energie. Een koude, gezellige campagne (in de staart van de coronaperiode) voor de verkiezingen, een jonge nieuwe fractie, een sociaaldemocratisch bestuursakkoord en -wethouder, toen een energiecrisis en stijgende bouw- en leefkosten.

Samen Sterk

Het jaar is voorbijgevlogen wat ons betreft. Daarom is het goed om even de balans op te maken. De verkiezingen waren spannend. De campagne nog half in coronatijd maakte canvassen lastig, maar we stonden te koukleumen bij het station en op de markt. Ook hebben vele vrijwilligers adresstickers geplakt en flyers bezorgd. De verkiezingsavond was tot het laatst spannend. Helaas verloren we een zetel. Lag het aan onze resultaten of campagne? Of aan de lage opkomst, deelname van SP of winst van GroenLinks. We zullen het niet weten. Een heel intensieve periode van onderhandelen volgde. Caroline had een lijstje met alle 119 punten uit ons verkiezingsprogramma. Trots was de fractie dat het merendeel was binnengehaald. En zij verraste de onderhandelaars dan ook met een taart toen zij het definitieve stuk nar de fractie brachten. Tekenend voor de ambitie, vertrouwen en drive van deze fractie.

Rob de Geest kreeg een zware, maar zeer sociaaldemocratische portefeuille: Wonen, Werk en Inkomen, Inburgering, Sport en Gezondheid, Mantelzorg en vrijwilligers, inclusie. Caroline Leget werd unaniem tot fractievoorzitter verkozen. Samen met Tanja Eekhuis, Peter Varenbrink, Dorien Visser en Sam Hoogenberg nemen zij de raadszetels van de PvdA in. De fractie heeft ook drie beëdigde opvolgers: Lauraine van den Berg, Siebren de Noord, Baran Aydin. Ben Hoogendam en Aldert Boonen zijn ons ook van grote steun.

Raadswerk
In 2022 hebben we ons in de raad ingezet om Deventer nog socialer en groener te maken. Hieronder de volledige lijst met moties en amendementen die wij hebben ingediend of mede-gediend. Daarnaast hebben we ook ingestemd met moties van anderen. De fractie is trots dat ALLE moties en amendementen van haar zijn aangenomen!

Achter deze raadsinstrumenten zit vaak een heel verhaal. Tanja en Lauraine die met het KCO veel contact hebben of lees bijvoorbeeld de bijdrage van Peter over de daken aan de Gruto of die van Dorien over de klusbrigade. Naast deze zichtbare activiteiten is de raad soms op de achtergrond ombudswerk aan het verrichten. Even een belletje over hoe iets zit, een ‘technische’ vraag op de mail helpt vaak ook al om een dossier vlot te trekken en een oplossing

2023
Ook dit jaar gaan we samen aan de slag om Deventer sterker te maken. Socialer en Groener. Zo verwachten we binnenkort met een statement rondom het thema mobiliteit te komen. Daarnaast is er blijvende aandacht nodig voor armoede, in alle vormen. We willen dat iedereen mee kan doen!

Amendementen

Schriftelijke vragen PvdA

Fractie

Fractie

De PvdA-fractie Deventer heeft sinds maart 2022 vijf zetels in de gemeenteraad. Wilt u een afspraak met de raadsfractie? U kunt contact opnemen via de gegevens via de pagina’s van onze raadsleden of via het algemene mailadres [email protected]

Meer over Fractie