PvdA Deventer lezing op 1 mei: Dag van de Arbeid met Europarlementariër Agnes Jongerius

Door Redactie op 25 april 2024

Op woensdag 1 mei as. organiseert de PvdA Deventer haar jaarlijkse Dag van de Arbeid lezing. Dit jaar in het teken van de verkiezingen voor het Europees parlement op donderdag 6 juni. Hoofdgast is PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zal een lezing geven over Europa, arbeid en het opkomen voor de arbeidsrechten van de vele werkenden. Onderwerpen die haar op het lijf geschreven zijn, gezien haar grote staat van dienst.

De voorspelling is dat populistische partijen komende verkiezingen winst gaan boeken in Europa. Deze partijen kenmerken zich door stevige en vaak provocatieve uitspraken, die weliswaar goed in het gehoor liggen, maar die door de stelligheid ervan, in de praktijk doorgaans weinig effectief blijken te zijn in het bereiken van resultaten. Door te weinig oog voor het feit dat resultaat boeken om geduld en compromissen vraagt met daarbij een ambachtelijke werkwijze als parlementariër. In dat opzicht heeft Agnes Jongerius –
behalve Europarlementariër als FNV- voorzitter ooit de machtigste vrouw van Nederland genoemd – een grote staat van dienst opgebouwd, door met geduld en vasthoudendheid in de binnenwereld van politieke en bestuurlijke processen resultaten te behalen. Zoals het wettelijk regelen van gelijke beloning tussen man en vrouw, een hoger minimumloon en de algehele bescherming van de rechten van werknemers.

Daarnaast is Gerard Oosterwijk gastspreker. In Deventer opgegroeid, is hij inmiddels woonachtig en werkzaam in Brussel en actief voor een denktank voor progressieve politiek in Europa

De avond wordt geleid door Matthijs Nijboer. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Deventer stadstroubadour Jonneke Siebrand die een passend 1-meilied ten gehore zal brengen.

De bijeenkomst is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats in de Fermerie (Muggenplein 9, binnenstad). Aanvangstijd is 20:00 (inloop vanaf 19:30).