Raad stemt in met investering in zonnepanelen voor maatschappelijk vastgoed

Door Dorien Visser op 20 maart 2024

We zijn weer een stapje dichterbij een duurzaam en eerlijker energiesysteem. De energietransitie is groot, ingewikkeld en raakt bijna aan alles wat we doen. De opgave is immens en zal jaren vergen, terwijl het tegelijkertijd een race tegen de klok is. De raad stemde op 6 maart jl. in met een voorstel van B&W voor een investering in zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed van de gemeente.

Als gewoon mens zou je er moedeloos van kunnen worden, want alle andere uitdagingen van het leven vragen soms meer aandacht. Tegelijkertijd komt de transitie steeds beter op gang en maken we dagelijks stapjes in de goede richting.

Bij de voorjaarsnota in 2023 werd op initiatief van de PvdA-fractie een amendement ingediend (met D66 en GL) om extra geld werd vrij te maken voor het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed dat in bezit is van de gemeente. In februari kwam het college van B&W met een voorstel om de aanbesteding te starten voor de installatie van zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed.

PvdA-wethouder Rob de Geest wil sportvoorzieningen, scholen, buurthuizen snel voorzien van zonnepanelen, zodat het liefst volgend winter de energierekening al daalt voor deze (vrijwilligers)organisaties. In totaal zullen op 33 gebouwen maximaal 3.363 zonnepanelen geplaatst worden, wat leidt tot een CO2-reductie van 600 ton. Dat is ongeveer 3,8% van de gemeentelijke doelstelling. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld.

Als PvdA zijn we hier gepast trots op omdat daardoor de huurders van het vastgoed minder wakker hoeven te liggen van stijgende energierekeningen en dus meer energie kunnen steken in het werk voor de samenleving.

Dorien Visser

Dorien Visser

Over Dorien: Ik ben geboren en getogen in Bathmen, verhuisde voor mijn studie Bestuurskunde naar Enschede. Daarna woonde ik 10 jaar in Amsterdam en werkte ik voor de gemeente Amsterdam. Begin 2021 verhuisde ik terug, want ik voel me in deze omgeving toch het meest thuis. Sinds enige tijd werk ik ook werk ik voor de

Meer over Dorien Visser