PvdA Deventer gaat voor warm en duurzaam met vrijwilligerswerk

Door Dorien Visser op 21 november 2022

Afgelopen begrotingsraad hebben we als PvdA Deventer weer laten zien dat wij al onze inwoners een warme winter wensen en snel willen verduurzamen.

Klusbrigade
Dankzij de PvdA-fractie werd via een voorstel er in 30.000 euro in de begroting vrijgemaakt voor een klusbrigade. De klusbrigade gaat uit van het idee dat wijkbewoners andere wijkbewoners willen helpen, en heeft als doel om kleinere isolatie en klimaatadaptatie klussen te doen bij inwoners die dit zelf niet kunnen. Denk aan het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips, cv een graadje lager, brievenbusborstel, etc. De quick fixes die de energiecoaches vaak al adviseren, maar die toch ook blijven liggen. Dat is wat we hoorden van energiecoaches.

We stimuleren het college om dit wijkgericht op te pakken, met de organisaties die er al zijn. In Zandweerd is net een klusteam begonnen in de wijk, zij werken samen met KonnecteD. Deze samenwerking juichen we toe, maar zal niet in elke wijk gaan. Ook vrijwilligers zijn nodig om te helpen in hun wijk. Want we hoorden van inwoners dat ze eerder een bekende laten klussen dan een onbekende. Het kost wat geld om dit te organiseren en stimuleren in wijken. We zijn heel benieuwd naar de uitvoering, dat volgen we uiteraard.

GroenLinks, D66, DeventerSociaal steunden dit initiatief als mede-indieners. Het amendement werd uiteindelijk unaniem aangenomen in de begrotingsvergadering. Heb je daarvoor ook ideeën en? Of zou je zelf mee willen doen? Meld je dan via [email protected].

Ondersteuning Energiecoaches
De energiecoaches krijgen steeds meer aanvragen, en dat is een goed teken! Energiecoaches zijn vrijwilligers die met plezier Deventenaren bezoeken en op maat advies geven. Zij gaven aan professionele ondersteuning wenselijk te vinden, zodat zij op pad kunnen met up to date informatie over subsidieregelingen voor duurzaamheidsmaatregelen, maar ook makkelijker de link kunnen leggen naar bijvoorbeeld armoederegelingen. Deze ondersteuning kan zorgen voor een goede informatievoorziening.

De PvdA diende dit voorstel mede in, want wij vinden dat we onze vrijwilligers goed moeten ondersteunen én dat dit bijdraagt aan verduurzaming van onze stad.

Dorien Visser

Dorien Visser

Over Dorien: Ik ben geboren en getogen in Bathmen, verhuisde voor mijn studie Bestuurskunde naar Enschede. Daarna woonde ik 10 jaar in Amsterdam en werkte ik voor de gemeente Amsterdam. Begin 2021 verhuisde ik terug, want ik voel me in deze omgeving toch het meest thuis. Sinds enige tijd werk ik ook werk ik voor de

Meer over Dorien Visser