Hieperdepiep: alle jongeren naar de bieb!

10 mei 2023

Geweldig nieuws voor Deventer jongeren! Iedereen in de leeftijd tot en met 26 jaar kan vanaf het aanstaande schooljaar een gratis abonnement krijgen bij de bibliotheek. Jongeren tot 18 jaar hoeven daarnaast geen boete meer te betalen als een boek te laat wordt teruggebracht. Het college van Burgemeester & Wethouders heeft hier recent een besluit toe genomen, in samenwerking met de Deventer bibliotheek. En daarmee is ook een belangrijk punt uit het verkiezingsprogramma van de PvdA Deventer verwezenlijkt.

Vorig jaar telde de bibliotheek nog 1300 leden van 17 jaar oud. 98% van hen zegde het abonnement op toen zij 18 werden. Niet opmerkelijk, aangezien een jaarlijkse bijdrage van 60 euro voor veel jongeren een fors bedrag kan zijn. De gemeente en de bibliotheek erkennen dit ook en handelen hier nu naar.

Het college van B&W heeft daarnaast gemeld dat de gemeente de extra kosten een gratis abonnement t/m 26 jaar – geschat op 26 duizend euro per jaar – voor haar rekening zal nemen. Iets wat de PvdA Deventer van harte aanmoedigt, het was immers al een wens uit het recente PvdA-verkiezingsprogramma. Een mooi besluit en resultaat dus.

PvdA-raadslid Sam Hoogenberg: “Veel jongeren zitten al regelmatig in de bibliotheek om gebruik te maken van de studieplekken. We zijn als PvdA Deventer dan ook ontzettend blij dat zij nu ook de mogelijkheid krijgen om gratis boeken te lenen. Het is belangrijk dat jongeren ook na hun 18e jaar blijven lezen en kennis en informatie tot zich blijven nemen. Dit is daar een forse impuls bij”.