Het college van B&W wil ruimte bieden aan collectieve woonvormen, o.a. voor ouderen en dat stemt de PvdA in Deventer tevreden. In de afgelopen jaren is er steeds meer interesse en behoefte aan collectieve woonvormen, o.a. voor ouderen. Deze bouwprojecten, waarbij ouderen zelfstandig samen kunnen wonen en hun zorg goed samen kunnen organiseren, worden soms ook ‘knarrenhoven’ genoemd. De PvdA is blij dat wethouder Rob de Geest (PvdA) recent aangaf dat het college van &BW zich ook in Deventer wil inzetten voor dergelijke woonvormen.
Steeds vaker zijn er initiatieven vanuit de samenleving van groepen inwoners met een gezamenlijke woonwens. De initiatieven zijn zeer divers. Daarbij kan gedacht worden aan 60-plussers die in elkaars woonomgeving oud willen worden maar ook aan mensen met een gezamenlijke en bijzondere wens voor ‘tiny houses’ of zogenaamde aarden woningen. Maar het geldt ook voor jongeren die met een collectief initiatief mogelijkheden om gezamenlijk in hun dorp van herkomst te kunnen blijven wonen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de starterswoningen in Loo bij Bathmen. Dit helpt jongeren een betaalbare woning in hun dorp te vinden.
De PvdA streeft ernaar dat er meer ruimte komt voor dergelijke collectieve wooninitiatieven. Daarom is de lokale raadsfractie verheugd dat wethouder De Geest in een aantal gebiedsontwikkelingen mogelijkheden wil helpen creëren voor zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In een recente mededeling aan de raad schetste het college van B&W de inzet en mogelijkheden voor dergelijke woonvormen. Deze moeten nog nader onderzocht worden maar de intenties en inzet zijn positief en bieden daarmee mogelijkheden voor de verschillende doelgroepen voor collectieve woonvormen.
PvdA-fractievoorzitter Jantine Sijbring is blij met deze inzet en houding vanuit het college: “Er is steeds meer behoefte aan deze woonvormen, zowel voor jong als oud. Dat vraagt om een gemeente die zich daar ook voor wil inzetten en dat geven ze nu ook aan. Het is een moderne woonvorm die mogelijkheden moet gaan bieden voor zowel lagere als hogere inkomens en waarbij het mooi is dat hier in Deventer ook plek voor is. Dat past bij Deventer.”
Er worden door het college verschillende locaties genoemd die potentieel geschikt zijn voor dergelijke ontwikkelingen. Onderzoek en gesprek met verschillende initiatiefgroepen moeten de haalbaarheid en invulling gaan bepalen. In de plannen van de tweede fase van de nieuwe wijk Steenbrugge is voorzien om 15% van de kavels in overleg met de ontwikkelaars vrij te maken (ongeveer 80 stuks) voor CPO.
Daarnaast is er nu al in het groene en innovatieve nieuwbouw-project ‘Tuinen van Zandweerd’ ruimte voor een kleinschalige CPO-locatie. Voor de selectie voor deze CPO-locatie wordt nog een transparante selectieprocedure bepaald. Ook op de locatie Eikendal is er ruimte voor woonvorm met 5 à 6 woningen.
Binnenkort komt er een voorstel naar de raad om op de locatie Wittenstein in de wijk Borgele de mogelijkheid creëren voor een CPO-initiatief. Hierbij zou het kunnen gaan om een locatie van 10 tot 15 woningen.
Binnen de gemeentelijke organisatie wordt een loket in gericht waar CPO-initiatieven zich kunnen melden, en van waaruit informatie kan worden verstrekt over de mogelijkheden en procedures voor de realisatie van een CPO in Deventer.