Aandacht voor preventieve zorgconcepten, dichtbij in de wijk

Door Fractie op 19 november 2020

Tot tevredenheid van de PvdA-fractie stelt het college van B&W voor komend jaar € 500.000 voor innovatieve zorgconcepten, waarbij het zwaartepunt van deze inzet zal liggen op preventie en ondersteuning van bewoners dichtbij in de wijken, ook gekoppeld aan de mogelijkheden die buurthuizen hierbij bieden.

Voor de PvdA geldt dat het belangrijk is dat mensen laagdrempelig en dicht bij hun in de buurt een plek hebben om een kopje koffie te halen, hun verhaal te vertellen, ervaringen te delen en aan een activiteit deel te nemen. Bij veel van deze zaken geldt dat het een bijdrage levert aan het welzijn van mensen maar ook bij het tijdig in beeld krijgen van zorgvragen. De combinatie van welzijn en preventie kan veel problemen bij mensen helpen voorkomen en tijdig oplossen.

PvdA-raadslid Caroline Leget: “Meer betrokkenheid en meer welzijn voor de mensen in de wijk leidt tot meer geluk en tot beheersing van eventuele zorgkosten. Onze algemene voorzieningen, zoals buurthuizen en inloophuizen. zijn hierbij van wezenlijk belang”.

In gesprekken met zorgorganisaties geven zij aan dat in aanloop naar eventuele zorgverlening, iemand in het voor- of na-traject ook heel goed geholpen kan worden in bijvoorbeeld een algemene voorziening, mits zij die kwaliteit en continuïteit kunnen bieden waar de zorg om vraagt. De investering van € 500.000 in zorgconcepten voor komend jaar biedt daar een goede basis voor maar er is meer nodig, waaronder een nieuwe kijk op de structurele financieringsmogelijkheden door de zorgfinancierders, waaronder de zorgverzekeraar en de gemeente.

Op dit moment werken de regionale zorgaanbieders, de verzekeraar en gemeente (samenwerkend onder de naam Salland United) aan een gezamenlijke zorgvisie waarin ook preventie een belangrijk uitgangspunt is. Dat kan goede handvatten bevatten voor het wijkgericht en op preventie gericht werken.

De raad omarmde bij recente raadsvergadering voor de begroting 2021 met een ruime meerderheid een motie van de PvdA-fractie om – op basis van de aanstaande regionale zorgvisie en de kansen die er liggen op het gebied van preventie  een plan van aanpak op te stellen voor de inzet van de €500.000 in het komende jaar.

Fractie

Fractie

De PvdA-fractie Deventer heeft sinds maart 2022 vijf zetels in de gemeenteraad. Wilt u een afspraak met de raadsfractie? U kunt contact opnemen via de gegevens via de pagina’s van onze raadsleden of via het algemene mailadres [email protected]

Meer over Fractie