Bewindvoering via het BAD op orde!

24 maart 2021

Ongeveer 465 mensen uit Deventer die onder beschermingsbewind staan, maken gebruik van een bewindvoerder van het Budget Advies Dienst (BAD) van de gemeente Deventer. Deze bewindvoerder heeft als taak om voor deze personen beslissingen te nemen over geld en goederen, en is toegewezen door de Kantonrechter. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat er hierbij zorgvuldig wordt gewerkt aan de financiële verantwoording, de rechter ziet hierop toe.

De Kantonrechter heeft helaas onlangs onverwachts geoordeeld dat bij een deel van de cliënten het schort aan de cijfermatige juistheid van de bijzondere bijstand door de bewindvoerders van het BAD. Het gaat hierbij om de jaarlijkse rekening en verantwoording, waarbij de rechtbank van mening was dat in enkele dossiers onjuistheden en onduidelijkheden zaten. Het BAD is daarom tot 1 juli 2021 niet benoembaar als bewindvoerder in nieuwe dossiers. De rechtbank heeft daarnaast het BAD in 20 zaken tijdelijk geschorst en heeft hiervoor tot het eind van dit jaar een andere, tijdelijke, bewindvoerder benoemd.

Voor zover nu bekend zijn de mensen waar het hier om gaat niet financieel benadeeld. Mocht dit wel zo blijken te zijn, dan zal de gemeente dit herstellen. Het besluit van de rechter heeft wel tot onrust geleid. De fractie van de PvdA Deventer vindt dat voor deze kwetsbare doelgroep de kwaliteit van de uitvoering van het BAD boven alle twijfel verheven moet zijn.

Er is door het college een analyse gemaakt met betrekking tot de administratieve verantwoording van de cijfers en het college heeft opdracht gegeven voor een externe kwaliteitscontrole in alle lopende bewindvoeringsdossiers. De hieruit voortkomende verbeteracties voor de administratieve verantwoording zijn reeds ingezet. De fractie van de PvdA heeft daarnaast, samen met VVD en Deventer Sociaal, door middel van een motie aan het college de opdracht gegeven om nader extern en onafhankelijk onderzoek te doen naar kwaliteit en kosten van de bewindvoering door de gemeente Deventer.

De motie is met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen in de raad.

De resultaten en aanbevelingen van het onderzoek moeten leiden tot een verbetering van de financiële administratie en ingezet worden bij de ontwikkeling van het nieuwe minimabeleid/ schuldhulpverlening waar in de loop van dit jaar aan gewerkt wordt. De resultaten van het onderzoek worden nog voor de zomervakantie met de raad gedeeld.