Door Rob de Geest op 2 juni 2013

Opinie: ‘Calimero moet focussen’

PvdA-raadslid Rob de Geest schrijft in een opiniestuk in de Stentor van zaterdag 1 juni jl. dat wethouder Hartogh Heys zich heeft laten afleiden van belangrijkere zaken door per brief te reageren naar de gemeente Enschede over de ronselpraktijken richting Deventer ondernemers. De wethouder’s reactie had een hoog Calimero-gehalte. Hij kan zich beter focussen op de belangrijke economische opgaven in de eigen gemeente.


‘Calimero moet focussen’

Economische moeilijke tijden vragen soms om onconventionele maatregelen. En dat is precies wat Enschede recent deed. Na een brutale acquisitiepoging richting Deventer ondernemers wekte men hier verontwaardiging op en ontvingen ze in een PR-actie een ‘boze brief’ van wethouder Hartogh Heys. Maar had de wethouder hier wel zoveel aandacht aan moeten besteden? Zijn actie richting de Enschedese wethouder had een hoog Calimero-gehalte. Hij had deze energie beter op Deventer zelf kunnen richten. Maar Calimero moet zich niet laten afleiden en kan zich beter focussen op de kwaliteiten en kansen hier.

Natuurlijk, de actie van Enschede was onfatsoenlijk. Winkeliers lopen ook niet bij elkaar naar binnen om daar de klant naar de eigen winkel te lokken. Dat is ondernemersetiquette. Je zorgt gewoon dat jouw winkel onderscheidender, beter en goedkoper is. Enschede heeft dat vertrouwen in zichzelf kennelijk niet en lokt daarom elders ondernemers weg. De beste reactie daarop is vertrouwen in eigen kracht. Een krachtige binnenstad waar men dan een Enschedees verhuisaanbod nog geen seconde overweegt. Dat had Hartogh Heys zich moeten realiseren, voor hij zich uit zijn bestuurlijke tent liet lokken.

Enschede zal ook niet erg onder de indruk zijn van de Deventer brief en gaat waarschijnlijk door met de onfatsoenlijke lokpogingen. Langer nadenkwerk over hun actie was beter geweest. Maar als het water je economisch aan de lippen staat, is er soms geen tijd om eerst de kleur en vorm van de reddingsboei te evalueren. En het levert Enschede tot nu toe wel aandacht op, plus een wat onzekere Deventer reactie.

Een voorbeeld nemen aan het onconventioneel denken van Enschede is verstandiger. Evenals niet reageren en een focus op de eigen kracht en situatie. Hier is genoeg te doen. Er is o.a. toenemende winkelleegstand en veel ondernemers hebben het zwaar. De gemeente gaat de detailhandelsvisie herzien maar neemt hier wel een jaar de tijd voor, terwijl er ook behoefte is aan snelle, creatieve ideeën.

Kortom, deze (verder prima) wethouder moet zich focussen en dit soort afleidingen negeren. Onze verontwaardiging maken we dan komende tijd voetballend wel duidelijk richting Enschede. Dat kan wel eens effectiever blijken dan de reactie van de wethouder.

Rob de Geest
Gemeenteraadslid PvdA

 

Rob de Geest

Rob de Geest

Over Rob: Ik ben sinds januari 2005 gemeenteraadslid in Deventer, de stad waar ik opgroeide en daarvoor ook al enkele jaren actief voor de lokale PvdA. Sinds oktober 2017 ben ik fractievoorzitter. In het dagelijks leven werk ik als senior beleidsmedewerker Onderwijs, Wonen, Cultuur & Media, Infrastructuur & Milieu bij de Tweede Kamerfractie van de

Meer over Rob de Geest