G40 en Deventer trekken hard aan de bel: Inkomenszekerheid van veel Nederlanders grote zorg

Door Redactie op 26 januari 2024

Afgelopen week trokken verschillende gemeenten uit de G40 (de 40 grotere gemeenten in Nederland) aan de bel richting de Tweede Kamer en de Rijksoverheid over de langdurige en toenemende onzekerheid inkomen onder veel Nederlanders. PvdA-wethouder Rob de Geest is vanuit de gemeente Deventer de voorzitter van de themagroep armoede en schuldhulpverlening die de grote zorgen overbrachten via het aanbieden van een manifest onder de titel ‘Geen Pleisters Meer’.

Rob de Geest: “Het gaat in Den Haag veel over ‘bestaanszekerheid’. Maar daar kun je alleen aan bouwen, als je de basis op orde hebt; simpelweg ‘rond kunnen komen’. Onze inwoners moeten kunnen vertrouwen op een toereikend en voorspelbaar inkomen voor hun dagelijkse leven. Dat staat onder druk en daarom trekken we aan de bel. Aan onze balies komen steeds vaker inwoners die er gewoonweg niet meer uitkomen. Dat is echt zorgelijk.”

In het manifest geven G40-gemeenten aan, dat zij met het nieuw te vormen kabinet willen samenwerken aan een stelsel waarin inkomens hoger en voorspelbaarder zijn. De gemeenten hekelen de manier waarop het Rijk ‘incidentele inkomensondersteuning’ biedt, zoals de energietoeslag en het ontbijt op scholen. Zij noemen dit ‘pleisters plakken’, omdat deze maatregelen weliswaar tijdelijke verlichting bieden, maar uiteindelijk niet de problemen structureel oplossen. Lees hier meer.