Flinke stappen in versterking Deventer armoedebeleid en schuldhulpverlening

Door Fractie op 24 november 2020

In Deventer zijn door de gemeente in de voorbije tijd verschillende flinke stappen gezet in het bestrijden van armoede en het bieden van schuldhulpverlening. De PvdA is erg tevreden over de resultaten die bereikt worden om mensen beter te ondersteunen en om schulden vroegtijdig te helpen voorkomen of op te lossen. Op die manier kunnen onze inwoners ook echt goed meedoen en wordt veel ellende voorkomen. PvdA-wethouder Rob de Geest heeft de raad in de afgelopen tijd op meerdere momenten geïnformeerd over vorderingen om de aanpak van armoede en schulden te versterken.

Sneller zicht op schulden en hulpverlening
Hoe sneller mensen met financiële problemen geholpen worden, hoe beter dat is. De grotere inzet op preventie is daarom van enorm belang. Daarom heeft de gemeente Deventer zelf het programma ‘DeltaView’ ontwikkeld, een middel waarmee in een vroeg stadium betalingsachterstanden gesignaleerd worden. Sommige schuldeisers zijn verplicht om schulden of achterstanden door te geven aan de gemeente. Voorbeelden daarvan zijn het CAK (zorgverzekeringschulden), Vitens en de energiemaatschappij. Met de woningcorporaties heeft de gemeente afspraken voor een goede,  zorgvuldige aanpak van betalingsachterstanden.

DeltaView maakt op basis van de informatie die de gemeente van schuldeisers krijgt, inzichtelijk waar er in Deventer financiële problemen zijn. Zo wordt duidelijk waar zich wijken of straten bevinden met veel dezelfde problematiek. De gemeente kan zo ook op tijd in gesprek gaan met inwoners om ondersteuning te bieden en om erger te voorkomen. Dit nieuwe systeem voldoet aan de wetgeving rondom privacy. Er wordt een pilot gestart om met deze informatie en het ondersteunen van deze mensen te leren werken.

PvdA-raadslid Caroline Leget en woordvoerder armoedebeleid: “Het is van groot belang dat we tijdig problemen bij mensen waarnemen om ze op tijd te helpen. Veel mensen zitten op het randje en met deze mogelijkheden kunnen we hopelijk sneller grotere problemen voorkomen”.

Verder is het Budgetadviesbureau Deventer (BAD) erin geslaagd om in 2019 in ruim 86% van de gevallen voor een huishouden de schulden te regelen of beheersbaar te maken. Dat is o.a. gelukt dankzij veel persoonlijk contact en het zetten van overzichtelijke stappen. Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening bleef in 2019 stabiel. Een goed resultaat, met een verdere inzet om dit slagingspercentage te verbeteren.

Bundeling huisvesting Voedselbank, speelgoed- en kledingbank en spreekuren
Verder zijn de plannen bekend gemaakt om  de voedselbank, kledingbank en speelgoedbank samen een bedrijfsverzamelgebouw te laten betrekken. Daar kunnen dan ook andere instellingen spreekuur houden. Wethouder Rob de Geest meldde recent aan de raad dat we met deze bundeling de ondersteuning en advisering van mensen met een laag inkomen in één keer goed en laagdrempelig regelen.

Om dat mogelijk te maken, verstrekt het college van burgemeester en wethouders een jaarlijkse subsidie van € 32.500 aan de Voedselbank. De Voedselbank heeft nu te weinig ruimte. Het aantal klanten voor voedselpakketten stijgt en neemt naar verwachting nog verder toe door de effecten van de coronacrisis. De Voedselbank heeft daarom snel extra ruimte nodig. De Speelgoedbank en de Kledingbank zijn nu nog gehuisvest in het pand KeizersKracht in Keizerslanden, maar dat gebied wordt herontwikkeld voor woningbouw. Ook andere organisaties gaan spreekuur houden op de nieuwe locatie, zoals het Meester Geertshuis, Rechtop! en het Budgetadviesbureau (BAD). Er wordt ook samengewerkt met St. Leergeld voor voorzieningen gericht op kinderen. Door de geïntensiveerde samenwerking tussen partijen wordt het voor mensen met een laag inkomen eenvoudiger om gebruik te maken van de ondersteuning die er voor hen beschikbaar is.

Schulden aflossen zonder stress
De gemeente Deventer maakte recent bekend dat het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) het aflossen van schulden op een andere manier regelen. Inwoners met problematische schulden hebben baat bij zekerheid over hun situatie, zodat ze niet steeds met stress moeten leven over hun financiën. Daarom gaat er vanaf nu ingezet worden op het inzetten van saneringskrediet boven schuldbemiddeling, zo maakte wethouder De Geest bekend. Dat biedt meer zekerheid en duidelijkheid aan mensen met schulden maar ook aan schuldeisers.

Met een saneringskrediet worden de schulden bij de schuldeisers ineens afgekocht. De persoon met schulden betaalt vervolgens nog 3 jaar af op het krediet, door maximaal af te lossen met een vast bedrag per maand. Schuldenaar en schuldeiser weten daardoor waar ze aan toe zijn. De schuldeiser krijgt ineens een deel van het schuldbedrag alsnog uitbetaald.
Bij schuldbemiddeling lost de schuldenaar gedurende 3 jaar steeds naar draagkracht af aan de schuldeisers. Het aflossingsbedrag kan stijgen maar ook dalen, een kleine verandering in inkomsten geeft direct administratieve rompslomp. Schuldbemiddeling geeft daardoor veel onzekerheid bij zowel schuldenaar als schuldeiser.

PvdA-raadslid Caroline Leget: “Met deze maatregelen wordt de ondersteuning een mensen met een laag inkomen en mensen met schulden versterkt en dat stemt ons als PvdA erg tevreden. Hiermee bieden we veel mensen in onze stad en dorpen de kans en zekerheid om volwaardig mee te kunnen doen”.

In de komende tijd praten gemeenteraad en college van B&W verder over de opzet van het armoede- en schuldhulpverleningsbeleid. De huidige Coronacrisis geeft er alle aanleiding toe om dit gezamenlijk scherp onder de loep te nemen om mensen tijdig en goed te kunnen blijven helpen.

Fractie

Fractie

De PvdA-fractie Deventer heeft sinds maart 2022 vijf zetels in de gemeenteraad. Wilt u een afspraak met de raadsfractie? U kunt contact opnemen via de gegevens via de pagina’s van onze raadsleden of via het algemene mailadres [email protected]

Meer over Fractie