VJN2019: Visie moet voorop staan!

4 juli 2019
Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2019 op 3 juli jl. heeft de PvdA-fractie het college van B&W en de raad opgeroepen om ons nu niet te veel te laten leiden door geld, maar door een strakke visie op de toekomst. Keuzes maken en met lef en liefde aan de stad werken, dat is wat we nodig hebben. Onze prestaties op het gebied van het sociaal domein zijn daarbij een goed voorbeeld.
De fractie van de PvdA complimenteert het gemeentebestuur van Deventer en de ambtenaren daarvoor. We doen het in Deventer hartstikke goed. We staan In de top van de G40 ( de 40 grote gemeenten) omdat we het minste tekort hebben op het WMO-budget, op de jeugdzorg zelfs een financieel overschot en op maatschappelijke opvang en beschermd wonen ook een overschot. Deventer is één van de weinige centrumgemeenten die geld kan teruggeven aan de regiogemeenten.  Er is helaas wel tekort op het budget voor mensen met een uitkering. Maar we weten dat dat voor een belangrijk deel komt door de verdelingssystematiek van het Rijk, waardoor steden als Deventer, maar ook Almelo en Groningen er bekaaid van af komen.
Waarom zijn we in Deventer zo succesvol? Het lijkt paradoxaal maar wij leggen de nadruk op de inhoud van het werk, de transitie van de zorg en niet op een “bezuinigingstaakstelling”. En dat loont dus ook financieel, zo blijkt.
Transitie in de zorg vraagt om een andere manier werken. Daarvoor heb je onafhankelijke denkers/ doeners nodig. Een tweede PvdA-compliment gaat daarom naar onze sociale teams en gezinscoaches. In Deventer hebben we de hoogste klantscores voor deze professionals. Wij hebben mensen, die in de haarvaten van de wijken werken, zoals opbouwwerkers en jongerenwerkers, die de mensen echt kennen en maatwerkoplossingen kunnen bedenken. Focussen op de talenten van mensen, ze zo lang mogelijk mee laten doen in het normale leven en niet te snel kiezen voor dure zorgtrajecten. Dat is de Deventer eigenzinnigheid, de “lef en liefde”, die we moeten koesteren.
Helaas moeten we in 2020 en verder wel 2 miljoen bezuinigen en het college van B&W doet daar in deze voorjaarsnota voorstellen voor. De Voorjaarsnota gaat over de grotere beleidslijnen. Met zo’n bezuinigingsopgave lopen we het gevaar dat ons lange termijnbeleid teveel wordt bepaald door onze financiële positie op korte termijn.
Laten we lessen trekken uit ons beleid voor het sociaal domein. Het financiële succes in dat domein zit juist in onze inhoudelijk visie. Kiezen voor de vlucht vooruit in plaats van financiële defensie. Dat lijkt een paradox, maar zo werkt het. Een aantal van onze PvdA-voorstellen voor de begroting zijn daarop gestoeld. Bij voorbeeld de Skaeve Huse. Nu ligt er een bezuinigingsvoorstel voor. Maar hoe verhoudt die bezuiniging zich tot ons algemene GGZ-beleid? Hetzelfde geldt voor ons “reïntegratiebedrijf” Konnekted (voorheen Sallcon) en het afromen van reserves aldaar: Hoe past dat bij de ambities uit het Coalitieprogramma om toe te werken naar het gewenste toekomstgerichte werkleerbedrijf?
Het is noodzakelijk om te werken met een solide begroting. Maar we moeten ook niet te voorzichtig te zijn. Het hoofddoel is en blijft dat we het goede beleid voeren voor de inwoners van de gemeente Deventer. Algemene oproep is om geen geld te reserveren of op te potten als daar geen aanleiding voor blijkt te zijn. Straks, bij de begrotingsbehandeling in het najaar, zullen we daar kritisch naar kijken. We willen visie en er liggen genoeg beleidswensen om te honoreren.