1 mei: strijdbaar, inclusief, solidair. Een verslag.

Door Redactie op 2 mei 2021

Beste partijgenoten,

Soms is het moeilijk te bevatten dat de coronapandemie de wereld al bijna anderhalf jaar in zijn greep houdt.

Voor onze PvdA afdeling was dat gegeven een zoektocht naar mogelijkheden om de afdeling zonder fysiek contact toch draaiende te houden. Al snel hebben we voor deze periode een redelijk alternatief gevonden door middel van het organiseren van wekelijkse en later maandelijkse zoomsessies. Een manier om elkaar toch op afstand te zien en te spreken, maar zonder direct contact.

Zaterdag jl. was de tweede Dag van de Arbeid alweer in corona lockdown. De tweede keer waarin we geen feestelijke ontmoeting konden organiseren op deze symbolische dag, waarbij we stil staan bij de strijd en verworvenheden van vakbonden en sociaaldemocratie voor een menswaardig bestaan voor iedereen.

Binnen de beperking van de mogelijkheden hebben we toch stil gestaan bij 1 mei.

Waar het rode rozen bezorgen in Humanitas fysiek niet mogelijk was, werd het voor de vele ouderen het uitreiken via het personeel van onderstaande papieren versie:

We namen in een speciale 1 mei ZOOMsessie – met ook deelname van leden uit gewest Overijssel – kennis van de opvattingen van de nieuwe voorzitter van de FNV, Tuur Elzinga.

Tuur keek in zijn bijdrage onder andere naar de betekenis van deze crisis voor de werkgelegenheid. Die vroeg om realisme als het ging om deze te boven te komen. Maar hij hield ons ook voor dat zowel vakbonden als politieke partijen vooruit moesten kijken en hoop voor de toekomst moeten bieden: De strijd, die nooit eindigt voor een inclusieve en solidaire samenleving voor alle generaties van jong tot oud.

Daarbij moeten we niet alleen op de schaal van Nederland denken en opereren, maar juist ook de internationale dimensie van werk en werkgelegenheid in ons denken en handelen betrekken. Een boodschap die we alleen maar kunnen onderschrijven.

Afbeelding met buiten, lucht, gebouw, oud Automatisch gegenereerde beschrijvingWie op deze zaterdagmiddag de stad in trok kon uit de Lebuïnus de klanken horen van de internationale. De beiaardier had voor deze gelegenheid een programma met strijdliederen, gemaakt. (Terug luisteren? klik op de foto)

We kijken uit naar de periode na de zomer, waarvan de verwachting is dat we weer fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren.

Het vaccineren is inmiddels goed op gang gekomen. Tot die tijd, zorg goed voor jezelf met oog voor je omgeving.

Strijdbaar, inclusief en solidair,

Namens het PvdA bestuur,

Marien van Schijndel, duovoorzitter