Uitreiking Rode Taart januari 2020

Door Sam Hoogenberg op 20 januari 2020

Uitreiking Rode Taart januari 2020

Deze ochtend, donderdag 16 januari, stap ik op mijn fiets naar Het Enkhuis om de eerste ‘Rode Taart’ *) van dit jaar uit te reiken aan twee vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de bewoners van het Rode Dorp en de bezoekers van ‘hun’ buurthuis, Het Enkhuis. Ik verheug mij op hun reactie. En inderdaad bij binnenkomst zie ik dat de twee vrijwilligers die we vandaag in het zonnetje zetten, Jopie Voortman en Anneke Stempher, blij verrast zijn met deze blijk van waardering!

Jopie en Anneke zijn twee vriendinnen die al jaren hèt gezicht van Het Enkhuis zijn. Zij zijn de centrale radertjes waar veel activiteiten in dit buurthuis om draaien. Ze zijn recht door zee, nemen geen blad voor de mond en gaan zonder vooroordelen het gesprek met iemand aan. Deze dames staan symbool voor wat de vrijwilligers in het Rode Dorp zo bijzonder maakt; de kracht van samen sterk, wel kritisch en vanuit het hart (dat soms op de tong ligt). Twee grote harten voor mensen in het algemeen en voor de bewoners van het Rode Dorp in het bijzonder.

Vele activiteiten worden verzorgd in Het Enkhuis. De deur staat altijd open voor een kopje koffie, er wordt op donderdagavond een maaltijd geserveerd, op woensdag is er de kaartavond voor vrouwen, er is een kerstmarkt georganiseerd … te veel om op te noemen. En steeds steken Jopie en Anneke zowel bestuurlijk als praktisch de handen uit de mouwen. Boodschappen halen voor het eten doen ze zelf, “veel goedkoper” en de dames gaan voor kwaliteit! Feestje met frituur? Jopie komt wel bakken!!

De plek van een buurthuis in het algemeen, en van Het Enkhuis in het bijzonder, is onmisbaar in de wijk. Een tweede huis voor de bewoners van de wijk, een plek waar je samen kunt komen voor een kop koffie, voor een activiteit of voor hulp als je er even niet meer alleen uitkomt… Samen zitten Jopie en Anneke ook in de Stichting Behoud Enkhuis.

Samen met Jopie, Anneke, een aantal bewoners van het Rode Dorp, iemand van het Sociale Team en ons Ombudsteam (die elke 3e donderdag van de maand in Het Enkhuis aanwezig is) hebben we gezellig koffiegedronken en een stukje van de heerlijke Rode Taart gegeten. Jopie en Anneke, namens de PvdA, bedankt! Caroline Leget, Raadslid PvdA Deventer

 

*) Vrijwilligers zijn voor veel sportieve, culturele en sociale initiatieven en organisaties in Deventer onmisbaar bij het organiseren van vele verschillende activiteiten. Niet zelden wordt er door deze vrijwilligers in alle bescheidenheid bergen werk verzet. De PvdA Deventer zette daarom ook deze maand weer een handwerkende vrijwilliger, en deze maand zelfs twee vrijwilligers, in het zonnetje met de ‘Rode Taart van de Maand’!

Sam Hoogenberg

Sam Hoogenberg

Over Sam: Ik ben Sam Hoogenberg, student geschiedenis en geboren en getogen Deventenaar. Naast mijn studie doe ik bestuurswerk bij de stichting Terug naar Westerbork en heb ik de zesde plaats op de kieslijst toegewezen gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat we met een rode koers Deventer de komende jaren nóg mooier kunnen maken Wordt gelukkig van:

Meer over Sam Hoogenberg