Rijk moet slachtoffers toeslagenaffaire nu snel helpen

Door Sam Hoogenberg op 30 mei 2021

Tergend langzaam komt er bij de Rijksoverheid enige beweging in de afwikkeling van de Toeslagenaffaire. Het duurt allemaal veel te lang en ondertussen zitten veel gedupeerde ouders nu nog steeds in de knel. De fractie van de PvdA Deventer heeft aan het college van B&W schriftelijke vragen gesteld over de afwikkeling van de toeslagenaffaire door het Rijk.

De fractie van de PvdA zoekt, in afwachting van de afwikkelingen van het Rijk, naar een tussenoplossing voor de slachtoffers uit Deventer. Aan het college is de vraag gesteld welke hulp zij op dit moment kunnen bieden en welke belemmeringen zij hierbij ervaren.

Er is een helder antwoord op onze vragen gekomen. Ook het college loopt aan tegen de onduidelijkheid die er vanuit de rijksoverheid is over de wijze waarop de compensatie voor gedupeerde ouders wordt vormgegeven en in het verlengde hiervan, de onduidelijkheid over het tijdspad naar een definitief plan. Het college stelt in haar antwoorden: “Hierdoor is het moeilijk om gedupeerde ouders een echte oplossing te bieden en worden zij nog steeds met stress en praktische problemen geconfronteerd”.

In de overtuiging dat het belangrijk is dat er druk uitgeoefend moet worden op Den Haag, is er woensdagavond 26 mei 2021 in de gemeenteraad van Deventer door àlle fracties gezamenlijk een motie ingediend en aangenomen: T duurt te lang!

De raad vraagt het college om bij het Rijk te blijven aandringen, samen met de andere gemeenten, om met snelle en uitvoerbare oplossingen te komen voor alle gedupeerden en daarbij de druk op de rijksoverheid op te voeren voor een spoedige afhandeling van de individuele dossiers.

Maar bovenal vraagt de raad het Collega op om de gedupeerden actief te blijven benaderen voor inventarisatie van eventueel benodigde hulp en deze te bieden binnen de (helaas voor de gemeente beperkte) mogelijkheden die er zijn. Het college heeft in reactie aangegeven dat zij de oproep en vraag van de raad goed vindt aansluiten op de gemeentelijke inzet voor de hulp aan gedupeerden.

De Rijksoverheid is nu dus snel aan zet!

Sam Hoogenberg

Sam Hoogenberg

Over Sam: Ik ben Sam Hoogenberg, student geschiedenis en geboren en getogen Deventenaar. Naast mijn studie doe ik bestuurswerk bij de stichting Terug naar Westerbork en heb ik de zesde plaats op de kieslijst toegewezen gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat we met een rode koers Deventer de komende jaren nóg mooier kunnen maken Wordt gelukkig van:

Meer over Sam Hoogenberg