‘Dichtbij, Betrokken & Bevlogen’ heet het nieuwe bestuursakkoord dat recent tussen vier partijen werd afgesloten en waarmee Deventer een nieuw stadsbestuur krijgt. PvdA, Gemeentebelang, D66 en CDA ondertekenden op 14 juni jl. in speeltuinvereniging De Driehoek het nieuwe bestuursakkoord dat de sociale basis van Deventer in de komende vier jaar moet helpen versterken. De PvdA is erg tevreden met de vele punten die zij vanuit haar eigen verkiezingsprogramma terugziet in dit sociale akkoord dat de grote opgaven voor de komende jaren vastlegt.
Afgelopen woensdag werden de wethouders uit het college benoemd door de gemeenteraad. Namens de PvdA werd zittend wethouder Rob de Geest herbenoemd. Hij krijgt binnen het nieuwe college van B&W de portefeuille met o.a. Werk & Inkomen, Wonen, Buurtvoorzieningen, Gezondheid & Sport, Mantelzorg &Vrijwilligers, Inburgering & Asiel en Inclusiebeleid.
De vrijkomende raadszetel van Rob de Geest werd ingenomen door nieuw raadslid Sam Hoogenberg, die in dezelfde raadsvergadering geïnstalleerd werd.
PvdA-fractievoorzitter Caroline Leget sprak in de raadsvergadering haar trots uit over het akkoord dat een mooie sociale basis helpt bieden voor Deventer en haar inwoners in de komende jaren: “De opgaven waar we voor staan in de komende jaren moeten we samen doen in Deventer, samen maken we Deventer en samen staan we sterk.”
Woningbouw en wijken
Voor een sociaal, duurzaam en leefbaar Deventer is ook in de aankomende jaren veel inzet nodig, o.a op het gebied van woningbouw. Er wordt dus flink bijgebouwd om mensen een betaalbaar dak boven hun hoofd te kunnen bieden. Daarnaast is er ook veel aandacht voor leefbaarheid in de bestaande wijken en worden de wijk- en buurtvoorzieningen verstrekt, hiervoor zijn ook extra middelen beschikbaar te gesteld.
Rondkomen
Armoede, het ontbreken van werk, eenzaamheid of andere problemen zorgen ervoor dat een groep inwoners het lastig heeft, o.a. om rond te kunnen komen. Er wordt dus ingezet op tijdige signalering, het voorkomen van problemen en het wegnemen van stress en drempels. Daar gaan we nog meer aan doen, want er is nog veel te bereiken. Bijvoorbeeld het bemiddelen van inwoners met een bijstandsuitkering naar werk, We zorgen met een pilot voor basisbanen bij verschillende organisaties.
Een duurzame toekomst
We werken toe naar een ander energiegebruik en omschakeling naar niet-fossiele brandstoffen. We maken daarbij proactieve, realistische stappen om de klimaatdoelstellingen in het Klimaatakkoord te halen en waar mogelijk te versnellen. Dat vraagt om draagvlak bij en inzet en betrokkenheid van inwoners. Daarom willen we een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de lange termijn.
Cultuur
Ook is er aandacht voor het belangrijke culturele aanbod dat een stad van 100.000 nodig heeft maar ook verdiend. Daarvoor zijn ook investeringen opgenomen, o.a. voor de huisvesting van het Burgerweeshuis waar nu nog onderzoek naar gedaan wordt.
Gezondheid
In Deventer mag het niet uitmaken in welke wijk of dorp je woont of opgroeit om gezond te kunnen leven. We zetten meer in preventie, vroegsignalering en ondersteuning en bieden mensen daarbij meer kansen op een gezonder leven en meer welzijn. Dit helpt ook de zorg te ontlasten in de komende jaren. We gaan wijk- en dorpsgericht werken vanuit onze buurtvoorzieningen, waarbij preventie en ontmoeting centraal staan.
Caroline Leget: “Met dit akkoord ligt er een mooie en sociale basis om de komende jaren met elkaar aan de slag te gaan voor Deventer, met veel ruimte voor dialoog en betrokkenheid vanuit de Deventer samenleving”.