Jan Jaap Kolkman neemt afscheid van de gemeenteraad

6 december 2021

PvdA-raadslid Jan Jaap Kolkman nam afgelopen afscheid van de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van 1 december stond burgemeester König stil bij de verdiensten en rol van Jan Jaap in de Deventer politiek in de afgelopen 8 jaar.

Jan Jaap was lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezingen van maart 2014 en 2018. Hij werd na die verkiezingen wethouder voor de PvdA en gaf zo vorm aan een sterk en sociaal Deventer, in tijden waarbij veel rijkstaken in het sociaal domein bij gemeenten terecht kwamen. Dat deed hij  succesvol en met veel passie.

Hij trad begin 2019 terug als wethouder en werd opgevolgd door Rob de Geest. Hij nam de raadszetel in van De Geest om zich ook vanuit de gemeenteraad in te zetten voor Deventer. Recent kondigde hij aan, door de drukte rond zijn nieuwe werkzaamheden, te willen stoppen met zijn raadslidmaatschap.

Marry Dijkshoorn is voor de komende maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn opvolger in de gemeenteraad en werd op 1 december ook meteen geïnstalleerd op de vrijgekomen raadszetel. Zij was eerder tussen 2007 en 2009 raadslid voor de PvdA.

PvdA-fractievoorzitter Jantine Sijbring  stond tijdens de raadsvergadering stil bij Jan Jaap als energiek PvdA-wethouder en raadslid: https://deventer.notubiz.nl/vergadering/800204/Raadsvergadering%2001-12-2021

Ook de Stentor plaatste een mooi interview met Jan Jaap:
https://www.destentor.nl/deventer/jan-jaap-kolkman-verlaat-deventer-politiek-stap-van-wethouder-naar-raadslid-lastiger~aac1a965

Maar Jan Jaap richtte ook nog een mooi laatste woord in de raad tot de aanwezigen:

Voorzitter,

Net als de meesten van jullie wil ik politiek voeren en politiek benaderen als een strijd om waarden. Dat doet ieder voor zich op zijn eigen wijze.

Daarom zal ik nu echt proberen mijn raadslidmaatschap te beëindigen met een korte speech.

Want net als een fors deel van jullie, vind ik ook dat we niet moeten geloven in de mythe dat de emancipatie en kansen tot sociale stijging voor gewone mensen al geregeld is.  Dat we in welvarende westerse landen in een klassenloze maatschappij leven waarin iedereen evenveel kans heeft om de sociale ladder te beklimmen. Was het maar.

Het zou dan ontkennen dat veel mensen boos zijn over hun verslechterde levensomstandigheden, hun onzekere banen, de kosten van de klimaatmaatregelen, het vooruitzicht dat hun kinderen het slechter zullen hebben. Als volksvertegenwoordigers moeten we onze bestuurders scherp houden als ze deze woede niet begrijpen, laat staan dat ze de boosheid kunnen verwoorden. Dit vacuüm wordt immers dankbaar opgevuld door rechtse populisten.

Zij zeggen tegen de kiezer: u heeft groot gelijk om woedend te zijn. Wij zijn ook boos.

Ik verwacht niet dat de fascistoïde rechts populisten na maart een plek in de raad van Deventer krijgen, zoals dat ook niet het geval was in de dertiger jaren. Dat biedt hoop.

De Britse socialist Tony Benn zei ooit dat er voor sociale verandering twee dingen nodig zijn: de brandende vlam van woede over onrecht en de brandende vlam van hoop voor een betere wereld. Het probleem is dat er op dit moment veel woede is zonder hoop. Die woede richt zich op immigranten en werklozen. En niet te vergeten tegen de overheid als legitieme democratisch gekozen kracht.

Aan ons als volksvertegenwoordigers de uitdaging om  bij ons handelen in Deventer  die woede perspectief te geven. Door ons in te zetten voor de maatschappelijke participatie, emancipatie en sociale stijging van gewone Deventenaren. Ik heb dat naar beste weten geprobeerd althans. Dat zal ook buiten de raad om mijn handelen blijven bepalen.

Ik dank een fors aantal van jullie voor de getoonde kameraadschap, een ander aantal voor de diversiteit aan meningen die hoort bij een levende gemeenteraad.