Inhumane situatie Ter Apel vraagt om extra mogelijkheden opvang

Door Lauraine van den Berg op 26 augustus 2022

Dagelijks zien we momenteel in Nederland de onmenselijke opvang van vluchtelingen in Ter Apel. Een inhumane en onverantwoordelijke situatie die beschamend is voor een welvarend en georganiseerd land als Nederland. Al geruime tijd moeten dagelijks honderden mensen buiten slapen omdat er geen slaapplekken binnen zijn. Er is onvoldoende beschutting, er zijn weinig wc’s en door een gebrek aan hygiëne kampen mensen met huidziekten.

Artsen Zonder Grenzen is naar de locatie gegaan om hulp te bieden. Het is daarmee voor het eerst dat deze internationale hulporganisatie actief is in Nederland.

“Dat roept verontwaardiging en schaamte op”, zo stellen Lauraine van den Berg en Peter Varenbrink namens de PvdA-fractie Deventer in schriftelijke vragen aan het college van B&W. “In een welvarend land als Nederland kan het niet zo zijn dat we deze mensonwaardige situatie toestaan.”

Deventer heeft ondertussen al verschillende maatregelen getroffen hetzij in voorbereiding m.b.t. de opvang van zowel vluchtelingen als het huisvesten van statushouders. Maar veel gemeenten hebben op dit vlak nog niet of moeizaam geleverd. De PvdA-fractie wil weten wat er nog meer mogelijk is qua opvang in Deventer. Zo wil de fractie o.a. van het college van B&W weten wat er, naast datgene dat al geregeld en toegezegd is aan extra opvangplekken, nog meer mogelijk is, daarbij rekening houdend met de beschikbaarheid van benodigde voorzieningen en zorg voor deze vluchtelingen.

De fractie vraagt of het college bereid is op zeer korte termijn een of meerdere locaties beschikbaar te stellen voor tijdelijke noodopvang in bijvoorbeeld een sporthal of een ander pand en of daarbij gekeken kan worden naar eventueel leegstaande panden, die in overleg met eigenaren gebruikt kunnen worden. Ook vraagt de fractie of bestaande opvanglocaties, die geëindigd zijn of nog aflopen in hun gebruikstermijn, langer beschikbaar gehouden kunnen worden voor opvang.

Download hier de schr. vragen van de PvdA-fractie.

Lauraine van den Berg

Lauraine van den Berg

Over Lauraine: Afgestudeerd in Europese Geschiedenis in Amsterdam. Na lang te hebben gereisd en een tijdje in België voor een museum te hebben gewerkt weer teruggekeerd naar mijn thuis: Deventer. Sindsdien actief voor de PvdA, en bezig met vrijwilligerswerk. Daarnaast ga ik 3x per week op de fiets naar Epe voor mijn werk bij die

Meer over Lauraine van den Berg