Door Redactie op 16 maart 2014

Foeke Booy, Jan Jaap Kolkman: ‘Kunstgras? Dat nooit’

In de DeventerExtra van deze week (verkiezingseditie) stond een gesprek tussen Deventer PvdA-lijsttrekker Jan Jaap Kolkman en Go Ahead Eagles trainer Foeke Booy. Het was een geanimeerd gesprek, daags na de prachtige overwinning van GAE tegen FC Twente, over hun rol en ambities bij resp. de PvdA Deventer en Go Ahead: “Kunstgras? Dat nooit!”

 

Download het artikel >>>
Foeke Booy, Jan Jaap Kolkman: ‘Kunstgras? Dat nooit’

”Ik wil als Go Ahead zijn. Door hard te werken en herkenbaar te zijn als partij, een plek veroveren bij alle Deventenaren”, laat PvdA-lijsttrekker Jan Jaap Kolkman aan Eagles-trainer Foeke Booy weten. De aimabele oefenmeester knikt. ”Geen woorden maar daden”, voegt hij toe. ”Ja. Maar dan op z’n Deventers: niet lullen maar poetsen.”

Daags na de heroïsche overwinning op FC Twente treffen beide leiders elkaar in het spelershome van de trotse Deventer Eredivisionist. De rode lijn van het gesprek wordt snel duidelijk, duurzaamheid moet troef zijn de komende jaren. In de gemeente, maar zeker ook bij de club aan de Vetkampstraat. ”Die nederlaag tegen PSV, dat was wel even een tikkie hoor. Maar in de week die daar op volgde zijn we een stuk volwassener geworden. We hebben op zakelijke wijze drie punten gepakt,” blikt Booy terug op de zonovergoten zondag. ”Groeien. Daar gaat het om. Daarom is het ook zo belangrijk dat we lang in de Eredivisie blijven spelen”, vult Kolkman aan. ”De komende drie tot vijf jaar zullen daarvoor bepalend zijn. Op een duurzame manier de club verder ontwikkelen, nooit meer terug naar een lager niveau.” Booy weet hoe. ”Het gaat ook om de manier waarop je je vervolgens op dat niveau manifesteert. Afbraakvoetbal past hier niet. En dat je alle geledingen erbij betrekt, de hele omgeving is van belang.” De ogen van Kolkman stralen. Hij denkt terug aan die gedenkwaardige dag in mei 2013 toen de Deventer voetbaltrots promotie naar het Nederlandse voetbalwalhalla afdwong. ,,Deventer smachtte naar meer trots. Nu is het zaak om duurzaam in de Eredivisie te blijven. Niet terugvallen naar Bronkhorst aan de IJssel.” En daarvoor moeten alle partijen de handen ineen slaan. De betrokkenheid van een ieder is gevraagd. ”Je doet het in het voetbal niet alleen met de elf spelers die op het veld staan, we doen het met z’n allen. Ik accepteer niets als het tegen het belang van de groep indruist. Neem de teleurstelling na die nederlaag tegen PSV. Die was begrijpelijk maar mag nooit een negatieve invloed op het groepsgebeuren hebben. Je bent bezig met een proces, daar moet je met z’n allen in blijven geloven”, is Booy zich bewust van de missie die naar handhaving moet leiden. ,,Duurzaam winnen of overleven hangt daar van af”, weet Kolkman.

Beide mannen spreken gepassioneerd over hun taak. Booy als leider van Go Ahead Eagles, Kolkman als aanvoerder van de Deventer PvdA. Ze willen bepalend zijn, zijn overtuigt van de goede zaak. ”Aan mensen die zich afzijdig willen houden heb je niet veel. ‘Als je niets doet dan kan je ook niets gebeuren’, is geen leuze waarmee je ver komt.

Aan dat soort denken heb ik een broertje dood”, besluit Kolkman. Booy stemt gretig in. ”Ja, ik wil ook mijn stempel drukken. Met in het achterhoofd altijd de gedachte dat je er niet bent voor jezelf maar voor de club.” Echte mensen, af en toe wat rauw indien nodig. Beide voetballiefhebbers willen het gras wel opvreten, mocht dat nodig zijn. ”Maar nooit kunstgras”, is Booy stellig. Daar is Kolkman het grondig mee eens. ”Dat is de hamer van de timmerman”, zo besluit hij het geanimeerde gesprek.

interview_Kolkman_Booy_2014