Door Bep Spa op 4 december 2016

Een open en toegankelijk burgemeestershof

De binnenplaats van het nieuwe Stadshuiskwartier, genaamd het burgemeestershof, is prachtig en trekt veel bekijks, evenals de daarnaast gelefgen expositieruimte, de Stadsetalage. Het is echter alleen toegankelijk voor bezoekers tijdens doordeweekse dagen en werktijden. Van verschillende kanten blijkt er echter behoefte aan openstelling op alle dagen, vanwege de prachtige omgeving en de en de architectonische en toeristische waarden, zeker ook op zaterdagen. PvdA-raadslid Bep Spa heeft hier daarom een voorstel voor gedaan.

In april 2016 nam de gemeente het nieuwe stadskantoor in gebruik: een prachtig gebouw dat door velen als modern architectonische aanwinst voor de binnenstad wordt beschouwd en dat er ook voor zorgt dat de gemeente niet meer op bijna 20 duurderde locaties verspreid door de stad zat. Het nieuwe stadskantoor, gecombineerd met de oude historische panden van het stadhuis biedt een prachtige binnenplaats wanneer mensen door de ingangen naar binnen lopen. Dit is echter alleen het geval doordeweeks en tijdens werktijden. In de avonden en weekenden kan deze prachtige binnenplaats nu niet bezichtigd worden en zit de toegangspoort dicht.

PvdA-raadslid Bep Spa: “De kwaliteit en de aantrekkelijkheid van dit gebied is van hoge waarde en dat vraagt om de mogelijkheid om niet allen doordeweeks maar ook in weekenden de binnenplaats en daarmee delen van het nieuwe stadskantoor vanaf de binnenplaats te bezichtigen. Ook de stadsetalage moet op zaterdagen toegankelijk zijn voor bezoekend publiek.”

De voltallige gemeenteraad steunde het pleidooi van de PvdA voor openbaarheid van dit hof en het college deed de toezegging dit in de eerste maanden van 2017 met een voorstel te komen.