Bied dak- en thuislozen perspectief en een dak boven hun hoofd

Door Redactie op 18 juni 2020

De fractie van de PvdA Deventer heeft het college van B&W gevraagd naar de wijze waarop de gemeente Deventer uitvoering wil geven aan de recent gecommuniceerde plannen van staatssecretaris Blokhuis om voor een grote groep dak- en thuislozen in Nederland meer woonruimte te regelen.

PvdA-fractieleden Caroline Leget en Tanja Eekhuis willen weten in welke mate de situatie in Deventer in beeld is en hoe er vanuit de kabinetsplannen ook in Deventer gezorgd kan worden voor meer woonruimte voor dak- en thuislozen. Het hebben van woonruimte wordt gezien als een cruciale factor in het bieden van perspectief en verbetering in de omstandigheden van dak- en thuislozen.

In Nederland is het aantal dak- en thuislozen in de laatste 10 jaar verdubbelt van 20.000 naar 40.000 mensen en daarvan zijn er 16.000 tussen de 18 en 27 jaar oud. Hierbij geldt helaas wel dat het werkelijke aantal mogelijk hoger ligt omdat niet iedereen zich laat registreren en dat er het aantal nog steeds groeiende is. Op het totaal van 40.000 behoren 16.000 mensen tot de zogenoemde zelfredzame / economische daklozen. Dit zijn mensen die een inkomen hebben of een opleiding volgen maar geen woonruimte hebben.

De PvdA vindt niet alleen dat de groei gestopt moet worden maar ook dat de huidige dakloze mensen weer sneller uit moeten kunnen stromen naar woonruimte, met begeleiding en ondersteuning waar nodig. Zo willen Leget en Eekhuis weten op welke wijze dak- en thuisloosheid voorkomen kan worden en hoe ook de gemeente Deventer gebruik denkt te gaan maken van de rijksmiddelen om meer woonruimte te regelen voor deze mensen.

Leget: “Het is belangrijk dat we deze kwetsbare groep mensen weer perspectief helpen bieden. Op een toekomst, op inkomen en op huisvesting, eventueel ook met begeleiding. Hopelijk kunnen de middelen van het rijk daarbij helpen. Daar willen we duidelijkheid over van de wethouder.”

De beide PvdA’ers juichen de huidige plannen van Iriszorg toe om op korte termijn de dagopvang uit te breiden en op termijn eenpersoonskamers te creëren. Iriszorg vangt in Deventer de mensen met multi-problematiek op, wat mensen die niet alleen dakloos zijn maar ook andere onderliggende problematiek kennen.

Eekhuis: “Het eerste wat iemand die dak- en thuisloos wordt verliest is zijn of haar privacy en daarmee verlies ook de rust en overzicht om uit een kwetsbare positie te komen. Het terugbrengen van die rust kan essentieel zijn om in een betere situatie te komen en huisvesting en begeleiding helpt daar gewoon bij”.