Autismeweek 2023, denk met ons mee!

Door Peter Varenbrink op 31 maart 2023

Deze week 25 maart tot en met 2 april is het de Autismeweek 2023, een week waarin er aandacht wordt besteed aan mensen met een vorm van autisme. Het thema is dit jaar ‘Hoe uniek ben jij?’ 

Autisme, tegenwoordig ook ASS genoemd, is er in vele vormen, ieder persoon met ASS is uniek. En iedereen met ASS moet mee kunnen doen in onze samenleving. Er zijn hele mooie kanten bij mensen met ASS, denk aan het specialiseren in onderwerpen, analytisch vermogen en rechtvaardigheidsgevoel. Maar er is ook vaak nog sprake van onbegrip, gebrek aan kennis of sprake van vooroordelen of misverstanden.  

In 2021 is er in Deventer het plan van aanpak “Deventer zonder drempels” opgesteld, samen met veel organisaties uit Deventer, waaronder de gemeente. Er is ook een manifest ondertekend waar zich nog steeds organisaties bij aanmelden. Hiermee wordt er gezamenlijk gewerkt aan het wegnemen van drempels, zowel fysiek als sociaal. Een flinke stap voorwaarts waar veel partijen en Deventenaren mee bezig zijn om hier verder verbetering te realiseren.  

En toch maakt een week van het autisme weer duidelijk dat er ook veel inwoners met een beperking zijn die lang niet altijd herkend wordt. En dat werpt dan toch onbedoeld drempels op. Hierin kunnen we samen nog veel bereiken voor deze grote groep inwoners, die hierin niet altijd begrepen worden.  

Om een voorbeeld te noemen: In onze samenleving is het heel normaal elkaar aan te kijken bij een gesprek. Voor mensen met ASS kan dit heel ongemakkelijk en zelfs vervelend zijn en daarmee negatieve prikkels creëren en dus veel spanning. Dat weet lang niet iedereen en het kan omgang, contact en meedoen voor mensen met ASS bemoeilijken.  

Als PvdA Deventer willen we deze week aangrijpen om een start te maken om dit thema centraal te stellen in Deventer, ook buiten deze belangrijke centrale week. We willen gesprekken gaan voeren met mensen die dit meemaken over goede en minder goede ervaringen, met organisaties die met deze mensen werken, ervaringen horen en eventuele verbeterpunten. En dat willen we dan bundelen in iets waarmee we het gesprek met de gemeente(raad) willen aangaan. Niet omdat we te weinig doen in Deventer, maar omdat er vaak ook nog genoeg beter kan.

Deventer zonder drempels, voor iedereen. Ook voor mensen met ASS.  Binnenkort zullen we meer duidelijkheid geven over de locatie, vorm en hoe je hieraan mee kunt doen. 

Lijkt het je leuk mee te denken of te organiseren stuur dan een mail naar [email protected]

Peter Varenbrink

Peter Varenbrink

Over Peter: Mijn naam is Peter Varenbrink. Geboren in 1988, getrouwd en vader van 2 kinderen. Ik werk in de technische sector als werkvoorbereider/kwaliteit coördinator.  Wordt gelukkig van: Ik word gelukkig van het bezoeken van musea zoals het spoorwegmuseum of het openluchtmuseum. Dit is voor mij gezellig op pad gaan met mijn gezin. Wij houden

Meer over Peter Varenbrink