PvdA helpt bewoners Colmschate-Noord bij problematiek asbest-leidaken 

Door Peter Varenbrink op 25 november 2022

Recent stelde de gemeenteraad van Deventer de gemeentelijke begroting 2023 vast. Hierin zijn de financiële bestedingen voor het komende jaar vastgelegd. In deze begroting werd o.a. het PvdA-voorstel (samen met D66 en GL) voor ondersteuning aan bewoners van de Grutto (Colmschate-Noord – Groot Douwel) definitief vastgelegd. Deze bewoners wonen in woningen die te maken hebben met asbest leidaken die gesaneerd moeten worden. Hiervoor is, op voorstel van o.a. PvdA-raadslid Peter Varenbrink, ter ondersteuning nu €30.000,- vrijgemaakt om de bewoners van de Grutto financieel te ondersteunen bij het saneren van hun asbestleidak. 

De aanwezigheid van asbest in verschillende daken in woningen aan de Grutto is een reeds langlopend proces waar o.a. de PvdA eerder aandacht voor heeft gevraagd bij het college van B&W. Het betreft een lastig vraagstuk waarbij er sprake is van asbest in daken in particulier, eigen woningbezit waarvoor eigenaren in principe zelf verantwoordelijk zijn. Toch is dit een uitzonderlijke situatie die een andere rol van de gemeente vraagt, zo stelde een meerderheid van de gemeenteraad vast bij het aannemen van de motie van o.a. de PvdA-fractie. 

Bewoners aan de Grutto hebben vanaf de bouw eind jaren ’70, begin jaren ’80 te maken met de aanwezigheid van asbestdeeltjes in hun dak die nu verwijderd moeten worden. Inmiddels mag asbest dan ook niet meer gebruikt en verwerkt worden. De kosten voor verwijdering in deze tijd kunnen niet altijd door bewoners opgebracht worden. De bewoners kunnen geen bijvoorbeeld niet zomaar een pannendak realiseren, dit staat regelgeving niet toe. 

Naast een provinciale bijdrage levert nu dus ook de gemeente Deventer een verdere bijdrage aan deze bewoners om hun daken te kunnen saneren. 

Peter Varenbrink

Peter Varenbrink

Over Peter: Mijn naam is Peter Varenbrink. Geboren in 1988, getrouwd en vader van 2 kinderen. Ik werk in de technische sector als werkvoorbereider/kwaliteit coördinator.  Wordt gelukkig van: Ik word gelukkig van het bezoeken van musea zoals het spoorwegmuseum of het openluchtmuseum. Dit is voor mij gezellig op pad gaan met mijn gezin. Wij houden

Meer over Peter Varenbrink