Deventer is een stad in ontwikkeling. De komende jaren wordt er dan ook flink bijgebouwd en ontwikkeld. In de haast om meer woonruimte te creëren is het belangrijk om de leefbaarheid niet uit het oog te verliezen. De toename van gebouwen betekent meer verstening zonder echte meerwaarde voor de natuurwaarden. Doordat we bij nieuwe woonlocaties kiezen voor inbreiding kan het geheel al snel als een grijze en versteende massa overkomen. Met dit in gedachte hebben we de motie natuurinclusief bouwen ingediend en die is ook aangenomen tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Door de biodiversiteit te herstellen bestrijd je uiteindelijk ook plagen zoals de eikenprocessierups. Want één van de redenen dat die rups zich de afgelopen jaren zo heeft kunnen verspreiden is door gebrek aan diversiteit in het bomenbestand en het gebrek aan natuurlijke vijanden, en dat komt weer door het gebrek aan biodiversiteit in de stad.
Met de motie vragen we het college van B&W om een instrument te ontwikkelen waarmee de natuurinclusiviteit van toekomstige bouwprojecten en reconstructies eenvoudig getoetst kan worden. Dit houdt in dat er bij het oprichten van bouwwerken en inrichten van de omgeving zodanig gewerkt gaat worden dat het bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Dit kan inhouden dat je met speciale dakpannen of gevels werkt om nestgelegen te bieden aan diverse soorten vogels en insecten, struiken met bessen en bloemen plaatst die in verschillende seizoenen tot bloei komen, daken voorziet van sterke vlezige bladplanten, verschillende soorten bomen in de directe omgeving plant, of verticaal groeiende planten aanbrengt bij de muren. Natuurinclusief bouwen is dus een vorm van duurzaam bouwen, waarbij je tegelijk ook klimaat adaptief bezig bent. Wij zijn er als fractie dan ook van overtuigd dat de leefbaarheid in de stedelijke omgeving op de lange termijn positief zal veranderen door toe te werken na een overkoepelend standaard proces van duurzaam bouwen.
Het college is na de zomer met deze opdracht aan de slag gegaan en ze zijn momenteel bezig een instrument te ontwikkelen waarmee natuurinclusief bouwen op een eenvoudige wijze kan worden getoetst. Een bijkomend financieel voordeel is dat natuurinclusief ontwerpen en inrichten makkelijk te combineren is met de ontwerpstappen en bouw- en inrichtingsmaatregelen. In een recente raadsmededeling werd het duidelijk dat het instrumentarium In het 1e kwartaal van 2020 gepresenteerd zal worden. Bij de ontwikkeling van het instrumentarium wordt aan elke maatregel een hoeveel punten toegekend. En aan de hand van gesprekken met interne en externe stakeholders wordt het punten aantal vastgesteld. De uitwerking vanuit het college klinkt dus veelbelovend.