Verkiezingen in Duitsland: verslag van de JS Overijssel in Münster

10 november 2021

Door Max Mondeel, penningmeester Jonge Socialisten Overijssel
Verslag uit oktober 2021

—————————-

Een van de dingen waar ik al sinds ik me kan herinneren geïnteresseerd in ben, is verschillen tussen verschillende landen en hoe dat zo komt. Wat maakt bijvoorbeeld Nederland anders dan België, of Spanje en Frankrijk. Dus een activiteit die dit en politiek met elkaar verbindt, leek mij – en vond ik ook – reuze interessant: een dag verkiezingscampagne in Duitsland met JUSOS, de Duitse versie van de Jonge Socialisten.

Zeventien JS-leden vanuit het hele land verzamelden zich bij Utrecht Centraal, waarna we met de auto naar Münster vertrokken. Wat voor mij betekende dat ik naar het westen moest gaan om uiteindelijk naar het oosten te reizen. Persoonlijk had ik het logischer gevonden om in Enschede te verzamelen.

Hoe dan ook, er waren twee busjes geregeld waarmee we naar Münster reisden. Toen we aankwamen op een parkeerplaats in de buurt van het hoofdgebouw van de universiteit van Münster, werden we opgehaald door Ricarda, JUSOS-lid in Münster.

Op dat moment was er een activiteit van de SPD bezig in Münster, waar we gelukkig nog een half uur van mee konden pakken. Bondskanselierskandidaat Olaf Scholz en de in Münster woonachtige minister Svenja Schulze beantwoordden vragen van inwoners van Münster.

Toen de activiteit afgelopen was, ging Olaf Scholz nog met wat mensen op de foto. Een van de JUSOS-leden had het voor elkaar gekregen dat wij met hem op de foto konden, dus…

Sta ik op de foto met een mogelijk toekomstig wereldleider?

Een wereldleider gehad, nog 195 te gaan…

OK, genoeg geluisterd en gefotografeerd, na een lunch in een kantine van de Universiteit van Münster was het tijd om zelf campagne te voeren! We gingen flyeren in Münster. We benaderden mensen op straat en legden flyers op diverse plekken, voornamelijk op fietsen

Na het flyeren, splitsten we ons op in groepen om te canvassen. Dit houdt in dat we langs de deuren gingen om stemmers te overtuigen. Ik zat samen in een groep met twee anderen, een Duitser en een Nederlander die al langere tijd in Münster woont. Ik heb hen vooral aan het woord gelaten, want ik denk niet dat ik mensen zou hebben kunnen overtuigen in een taal die ik amper spreek – Ik denk dat ik eerder mensen zou afschrikken dan overtuigen als ik aan het woord zou moeten zijn.

Je kon duidelijk zien wie er zin hadden om met ons te praten en wie niet. Ik denk dat hetgeen dat we tijdens het flyeren en canvassen het meest hebben gehoord is dat mensen al hadden gestemd, waarschijnlijk doordat door corona mensen eerder naar het stemhokje waren gegaan en per post hadden gestemd.

Aan het eind van de dag hadden we nog een gezellige barbecue met de JS’ers en de JUSOS’ers, op kosten van de JUSOS. Ik vond het leuk om te zien hoeveel ze voor ons hadden gedaan om er een leuke dag van te maken. Ik hoop dat, als de Duitsers bij een van onze verkiezingen langskomen, wij daar ook voor zouden kunnen zorgen.

Ik vond het interessant om te kunnen zien hoe de verkiezingen net anders waren dan in Nederland en te horen over de verschillen tussen het politieke systeem in Nederland en Duitsland, zoals de Duitse kiesdrempel die voorkomt dat versplintering kan ontstaan. Ik vond het leuk om te zien dat Münster net iets anders is dan Deventer. Dat is over het algemeen hoe ik kijk naar Münster: anders, maar toch bekend.