Door Redactie op 6 maart 2014

PvdA presenteert plan voor meer banen

De PvdA wil de werkloosheid in Nederland aanpakken door productiebanen terug te halen naar Nederland, werkzoekenden te ondersteunen bij het starten van een bedrijf en door de 100.000 openstaande vacatures te vervullen. Dat staat in een actieplan dat PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer vorige week presenteerde. Deventer PvdA-lijsttrekker Jan Jaap Kolkman is enthousiast over het plan en ziet dat het plan ook flinke mogelijkheden biedt voor werkgelegenheid in Deventer.

Hamer: “Iedereen heeft wel een buurman, vriend of familielid die werkloos is geworden. Hoewel Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden is de werkloosheid nog steeds veel te hoog. Daarom moeten we nu zowel landelijk als lokaal de handen uit de mouwen steken en werk maken van werk.”

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er nog bijna 100.000 vacatures niet vervuld. De PvdA wil daarom in iedere regio een mobiliteitscentrum waar, met behulp van scholing, werkzoekenden gekoppeld worden aan een vacature. Ook wil de PvdA productiebanen die de afgelopen decennia zijn verdwenen terughalen naar Nederland. In de Verenigde Staten zijn er dankzij dit ‘reshoring’ tienduizenden banen bijgekomen. Daarnaast wil de PvdA nieuwe banen creëren door werkzoekenden te informeren over de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering, starterkrediet beschikbaar te stellen en te zorgen dat startende ondernemers worden bijgestaan door een deskundige.

“Een goed plan gericht op het snel aan het werk krijgen van mensen richting de 100.000 vacatures die we nu niet vervuld krijgen in Nederland. Bovendien halen we werk terug naar Nederland, we moeten ons weer interessant maken voor bedrijven die door hebben dat in Deventer kwaliteit geleverd wordt”, zo reageert Kolkman.

De PvdA benadrukt dat in gemeentes gezocht moet worden naar aanvullende lokale initiatieven. Hamer: “In allerlei gemeentes hebben wethouders van de PvdA de afgelopen jaren het verschil gemaakt door succesvolle werkgelegenheidsplannen te realiseren, waarbij ook wordt gekeken naar de kansen in die gemeente of regio. Zo staat in de regio Rotterdam het havenwerk centraal en in de regio Twente de logistiek.”

Kolkman: “Dit maakt een stem op de Partij van de Arbeid op 19 maart des te belangrijker. Wij hebben de ervaring, de kennis en de sociale houding om te zorgen voor herstel van de werkgelegenheid. We kunnen in Deventer nog een boel kansen pakken voor de komende jaren.”

PvdA_Actieplan Werk maken van werk