Duidingsdebat 23 maart – inbreng Rob de Geest

Door Rob de Geest op 25 maart 2022

Op woensdag 23 maart, met de op 21 maart definitief vastgestelde verkiezingsuitslag in de hand, sprak de gemeenteraad voor het eerst over de verkiezingsuitslag van 16 maart jl. In een informele vergadering spraken de lijsttrekkers van de nieuw te installeren raad met elkaar over de uitslag en het komende formatieproces. Voor de PvdA Deventer bracht lijsttrekker Rob de Geest het volgende in:

——————————————————————

Voorzitter,  

Het waren een bijzondere campagnetijd en bijzondere gemeenteraadsverkiezingen. Om meerdere redenen. Ten eerste bleek na half februari door het versoepelen van divers coronamaatregelen dat er toch sprake kon zijn van een relatief normale campagne met bijeenkomsten, debatten en ontmoeting. Fijn dat dat kon, alhoewel een enkele coronabesmetting hier en daar nog roet in het eten kon gooien. De PvdA feliciteert de overige 11 fracties van deze raad met hun behaalde zetels en kijk uit naar de samenwerking. Zoals dat kan gaan bij verkiezingen zijn er ook enkele raadsleden niet herkozen bij deze verkiezing, en dat is altijd enorm spijtig voor deze Deventenaren die zich de afgelopen jaren met veel energie hebben ingezet voor stad en dorpen.

Voorzitter,Terwijl we hier onze democratie vierden via de gemeenteraadsverkiezingen in vrijwel al onze gemeenten, vechten op zo’n 1700 km hier vandaan miljoenen mannen en vrouwen voor hun vrijheid en democratie. Het toont ons vanuit die verschrikkelijke oorlog in Oekraïne hoe kwetsbaar die vrijheid kan zijn, zeker als deze wreed aangevallen wordt. Maar het toont ook hoe belangrijk het juist is dat we onze democratie blijven onderhouden en versterken. Het voelde toch vaak erg dubbel en wrang om deze tijd campagne te voeren. Maar een democratie onder druk steun je ook door juist je eigen democratie te vieren.

Teleurstellende opkomst kiezers
We moesten als nieuwe (aanstaande) raad vorige week wel vaststellen dat maar 51% van de Deventer kiezers de moeite heeft genomen om te gaan stemmen. Een teleurstellend laag opkomstpercentage, terwijl gemeenteraadsverkiezingen toch echt ergens over gaan.
Dichterbij komt het bijna niet qua democratie, waarbij het over je eigen woning, straat, werk, zorg en ondersteuning kan gaan. Gemeenten gaan tegenwoordig – gepaard met verschillende problemen en uitdagingen weliswaar – meer en meer over onderwerpen die direct van invloed zijn op veel van onze inwoners. Het is lastig nu om aan te geven wat de oorzaak voor de beperkte opkomst is of om het op te lossen maar we kunnen er ook niet aan voorbij gaan. Deze lage opkomst vorm een uitdaging aan ons allemaal en vraagt echt een goede analyse maar dus ook om een opdracht aan onszelf om hieraan ook in Deventer te werken. Hoe kunnen we de deelname en betrokkenheid van onze inwoners echt verbeteren, zodat ze ook meer naar de stembus komen om hun democratische verworvenheid te vieren?

Kijkend naar de uitslag van vorige week merk ik een aantal zaken op:

Gemeentebelang heeft winst geboekt en is met afstand de grootste partij in deze gemeenteraad. Dan is het wat betreft de PvdA ook logisch dat zij het voortouw neemt in het aanstellen van een verkenner en van daaruit het voortouw neemt in de formatie.

Het resultaat van de PvdA is solide en biedt goed perspectief met vijf zetels.

Onze partij staat niet stil en maakt ook een ontwikkeling door. We zijn er trots op dat die heeft geleid tot een mooie lichting en mix van ervaren en talentvolle nieuwe volksvertegenwoordigers. Met optimisme en verbindend met anderen, zullen we ons gedachtengoed in deze raad uitdragen in ons gedeelde belang van wat goed is voor Deventer en haar inwoners. Gericht op samenwerking en resultaat en hetgeen we willen bereiken voor Deventer, willen we dan ook onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Er liggen immers grote opgaven voor ons voor stad en dorpen.

Daarbij staat, vanuit die grote opgaven, voor ons voorop dat het van groot belang is om een stabiel stadsbestuur te formeren, een stadsbestuur en coalitie die elkaar ook op inhoud weten te vinden en daarbij ook vanuit stabiliteit en koersvastheid richting weten te geven aan die opgaven voor Deventer. Dat alles overigens ook in goede samenwerking met de gehele raad. Samen staan we sterker.

We staan immers voor de opgave om de komende jaren om flink door te bouwen, zodat in Deventer mensen weer een betaalbare woningen kunnen vinden. In zowel stad als dorpen. Want wonen is zoveel meer dan alleen een dank boven je hoofd. En dat brengt een opgave met zich mee – waar we in de afgelopen perioden al flink richting hebben gegeven – maar waar we flink op moeten doorbouwen. Letterlijk én figuurlijk. Om fijn wonen mogelijk te maken, ons voorzieningenniveau op peil te houden en Deventer en de dorpen te versterken. Dan hebben we goud in handen.

Daarbij moeten we ook oog hebben voor duurzaam én betaalbaar wonen. Laten we niet vergeten dat het moeilijk groen doen is, als je rood staat.

We moeten dus zorgen dat onze inwoners ook echt kunnen meedoen, dat ze kunnen rondkomen en goed geholpen worden als dat niet lukt. We versterken onze buurtvoorzieningen, investeren in preventie (zowel van schulden en armoede als gezondheidsproblemen) en zorgen dat het niet uitmaakt in welke wijk je woont of hoe hoog je inkomen is om gezond te kunnen leven.

Kortom, genoeg opgaven, waarin al veel gebeurt maar waarin we de komende jaren als raad en college verder meters moeten maken, voor onze inwoners.

Samenvattend, wil de PvdA zich daarvoor blijven inzetten en willen we die verantwoordelijkheid voor die opgaven dus ook bestuurlijk weer nemen. We kijken uit naar de vervolgstappen na vanavond en gaan het gesprek met informateur en andere fracties met enthousiasme en vol energie aan.

Rob de Geest

Rob de Geest

Klik hier voor gemeentelijke informatie (incl. portefeuille) over Rob. Voor meer informatie over het gehele College van B&W zie: https://www.deventer.nl/college Over Rob: Ik ben sinds sinds 27 februari 2019 wethouder en heb, sinds de laatste verkiezingen, vanaf juni 2022 de portefeuille Werk & Inkomen, Wonen & Herstructurering, Vastgoed & Grondposities, Gezondheid & Sport, Buurtvoorzieningen, Asiel

Meer over Rob de Geest